Multifunctionele migratiezones op basis van temporele of variabele werking
In 2010 begonnen engineers van BAT, met een specialisatie op het gebied van technische stromingsleer, te testen met beekvissen. Uit een eerder onderzoek bij temporele vismigratie was gebleken : toename van stroming betekent meer activiteit in de beek. Mogelijkheden voor gerichte beïnvloeding van gedrag van beekleven door waterstromingen kwam hiermee in zicht.
Met deze ervaring werd vanuit stromingstechnische achtergrond gezocht naar de mogelijkheden van specifieke waterstromingen en uitvoeringsvormen om vissen gericht in hun gedrag te beïnvloeden. “Een vis die vanzelf links af zwemt is gewoon mogelijk” Geen dwang, slechts slim gebruik maken van de verborgen eigenschappen van de natuur en de subtiele taal van de waterstromen.
Met een eigen stromingslab, samenwerking en kennisuitwisseling over vele vakgebieden heen.
De ecoloog ziet de vissen en de stromingsdeskundige de waterstroming. En samen zien ze zo veel meer! Creatief zijn, lang testen tot er resultaten zijn, om tenslotte het theoretisch en/of reproduceerbaar model erbij te ontwikkelen.
Deze eerste resultaten: Moeizaam maar wel zeer overtuigend. Een overweldigende hoeveelheid aan mogelijkheden diende zich aan. Enkele hiervan zijn reeds uitgewerkt:
Presentatie lage snelheid vistrap 3.0